De regeringspartijen verzetten zich niet tegen een aanpassing van de inlichtingenwet. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken zal op korte termijn een aantal voorstellen presenteren voor aanpassing van de wet.

Dat melden bronnen aan BNR. Het is niet bekend om wat voor aanpassingen het gaat.

Ruim twee weken geleden stemde een meerderheid van de kiezers tijdens een raadgevend referendum tegen de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). Die wet moet op 1 mei ingaan en is ook wel bekend als de 'aftapwet'.

Negeren

Het kabinet liet na de bekendmaking van de uitslag weten zo snel mogelijk met een reactie te komen. CDA-leider Sybrand Buma zei vorig najaar nog dat het kabinet een afwijzing in het referendum zou negeren. Na de volksraadpleging zei hij dat het aan het kabinet was "om te beslissen wat het gaat doen".

Van de VVD is bekend dat zij geen voorstander van referenda zijn en de Wiv graag zo snel mogelijk in werking zien treden. Het is dan ook de vraag met welke aanpassingen zij akkoord zullen gaan. 

Voor D66 liggen de zaken gecompliceerder. Voordat de partij toetrad tot het kabinet was het fel tegenstander van de wet die zij destijds regelmatig aanduidde als 'sleepwet'. Hoewel er na de formatieonderhandelingen niets aan de wet is aangepast, is D66 nu voor, omdat in het regeerakkoord onder andere is afgesproken dat er na twee jaar een evaluatie zal plaatsvinden waarna de wet eventueel aangepast kan worden. 

Wat staat er eigenlijk in de omstreden 'aftapwet'?
103
Wat staat er eigenlijk in de omstreden 'aftapwet'?

Aanpassing

De Wiv gaat in elk geval niet helemaal van tafel, maar kan wel worden aangepast. Binnen de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie is te horen de aanpassing in elk geval niet ten koste mag gaan van de werking van de wet. 

Ook partijen die tegen de wet campagne voerden, willen niet dat de wet helemaal wordt afgeschaft. Zij pleiten voor aanpassingen op het gebied van bewaartermijnen van data en het delen van informatie met buitenlandse geheime diensten.

Referendum

Op 21 maart stemde een krappe meerderheid tegen de inlichtingenwet. De Wiv geeft geheime diensten meer toegang tot digitale informatie via de kabel. Tegenstanders vrezen dat op grote schaal data zal worden verzameld en dat daarmee de privacy van burgers in het geding komt.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!