Vijf internetdeskundigen pleiten donderdag in een open brief voor een nationale aanpak van DDoS-aanvallen. Daarmee moet de Nederlandse vitale infrastructuur beter bestand worden tegen digitale aanvallen.

De deskundigen willen dat aanbieders in vitale sectoren, zoals banken en telecomproviders, continu informatie over DDoS-aanvallen verzamelen en met elkaar delen.

Bij een DDoS-aanval worden servers bestookt met enorme hoeveelheden dataverkeer, waardoor zij bezwijken. In maart werden onder meer een aantal banken en de Belastingdienst door zo'n aanval getroffen.

Nederland is op dit moment niet goed genoeg in staat om de DDoS-aanvallen te weren, schrijven de deskundigen. Bedrijven die aanvallen op hun servers willen bestrijden, werken nu onvoldoende samen. Door een gezamenlijke aanpak om DDoS-aanvallen te herkennen, kunnen ze uiteindelijk beter bestreden worden, beargumenteren zij. 

De deskundigen pleiten om afspraken hierover op te schrijven in een nog op te stellen manifest en een bijbehorende anti-DDoS-organisatie. Ze willen dat onder meer telecombedrijven, banken en de overheid zich daarbij aansluiten.