Indonesië dreigt sociale media zoals Facebook, Twitter en YouTube te blokkeren als zij er in aanloop naar de presidentsverkiezingen van april 2019 niet in slagen om de verspreiding van nepnieuws tegen te aan.

Dat heeft de Indonesische minister van Communicatie gezegd, meldt Bloomberg. Hij is bang dat de sociale media misbruikt worden om de uitslag van verkiezingen te beïnvloeden.

Een woordvoerder van Facebook heeft daarop laten weten mee te werken aan maatregelen die de verkiezingsuitslag moeten waarborgen. Om wat voor maatregelen het precies gaat, is niet duidelijk.

De minister van Communicatie heeft bij Facebook navraag gedaan of ook mensen met de Indonesische nationaliteit tussen de 50 miljoen Cambridge Analytica-profielen zitten. Het bedrijf heeft daar nog geen antwoord op gegeven.

Sancties

De minister van Communicatie heeft gedreigd met sancties als blijkt dat Facebook gegevens van zijn Indonesische gebruikers niet goed heeft beschermd. Medewerkers van het sociale medium kunnen tot twaalf jaar gevangenisstraf krijgen. Ook lopen zij het risico een boete van 12 miljard roepia (ongeveer 682.000 euro) te ontvangen.

"Ik wil er zeker van zijn dat Cambridge Analytica geen gegevens van Indonesische Facebook-gebruikers heeft gebruikt", zei de minister. "Als dat het geval is, ga ik ze achterna. Vraag het maar aan de politie."