AMSTERDAM - Nederland mag dan worden geteisterd door het zogenaamde Yaha-virus, maar wereldwijd veroorzaakt het Klez-virus die op dit moment de meeste irritatie, zo schrijft Webwereld.

Op de website van virusbestrijder MessageLabs is te lezen dat het Klez-virus in een op de 300 mailtjes opduikt. Wereldwijd worden dagelijks 20.000 mailtjes verstuurd met de Klez.H-worm.

Beveilingingslek

De worm maakt gebruik van een
beveiligingslek

Het virus verspreidt zich via een besmet systeem op vastgezette tijden, te weten iedere zesde dag van een maand. De schade die het virus aanricht is overigens niet groot. De worm probeert de actieve virusscanner op de computer uit te schakelen door bepaalde bestanden uit de 'registry keys' (systeembestanden) van de computer te wissen.

Daarna zoekt het in het Windows adressenboek, de ICQ-database en in bestanden op de harde schijf naar e-mailadressen. Naar deze adressen wordt een e-mail met een bijlage gestuurd.

Yaha

Het in Nederland vooral geteisterde Yaha-virus is nu ook in het buitenland aan een opmars bezig. Volgens cijfers van MessageLabs staat de Yaha inmiddels op een derde plek en begint het Klez-virus in rap tempo in te halen. Het zusje van de beruchte Klez.H, Klez.E, staat op een tweede plaats.

/NETHotmail laat Yaha-virus door

/NETYaha-virus besmet Nederlandse computers

/NETZeelandNet blokkeert alle uitgaande e-mail