Drie gebruikers van de Facebook Messenger-app zijn dinsdag in de Amerikaanse staat Californië naar de rechter gestapt, omdat het bedrijf via zijn app belgegevens van smartphones verzamelde.

De drie gebruikers vinden dat Facebook daarmee hun privacy heeft geschonden.

Deze maand kwam naar buiten dat Facebook via zijn Android-apps de belgeschiedenis van gebruikers verzamelde, zonder daar expliciet toestemming voor te hebben gegeven. Facebook ontkent die beschuldiging. Het sociale medium stelt dat het alleen gegevens verzamelt als gebruikers daarmee akkoord gaan.

Facebook verzamelde de belgegevens via de Messenger-app en Facebook Lite-app op het besturingssysteem Android. Het bedrijf zegt de inhoud van sms'jes of telefoongesprekken niet te hebben ingelezen. Ook zijn de gegevens niet doorverkocht aan derden.

Rechtszaak

De zaak is aangespannen in een federale rechtbank in Californië. De eisers spannen de zaak aan namens alle getroffen gebruikers. Facebook heeft nog niet gereageerd.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!