Facebook-directeur Mark Zuckerberg komt niet naar Groot-Britannië om uitleg te geven over het schandaal rondom het misbruik van gebruikersgegevens.
 

Het sociale medium ligt onder vuur omdat gegevens van 50 miljoen gebruikers onbedoeld in handen zijn gekomen van Cambridge Analytica. Dit bedrijf stelt persoonlijke profielen van gebruikers op om daarmee gerichte politieke advertenties te tonen.

Het Britse parlement stuurde op 20 maart een brief naar Zuckerberg met het verzoek om mondeling toelichting te komen geven. Uit een verklaring van Facebook blijkt dat de directeur niet zelf naar Groot-Britannië afreist, waar het parlement op gehoopt had.

In plaats daarvan is Facebook van plan om zijn technisch directeur Mike Schroepfer of productdirecteur Chris Cox naar Londen te sturen.

De parlementscommissie ziet liever dat Zuckerberg persoonlijk verantwoording aflegt. Voorzitter Damian Collins heeft laten weten het ook prima te vinden als de Facebook-directeur via een videoverbinding getuigt.

Amerikaans Congres

Naast het Britse parlement hebben ook het Amerikaans Congres en het Europees Parlement op opheldering gevraagd. Zuckerberg heeft al gezegd bereid te zijn naar het Congres te komen.

Facebook-directeur maakt excuses voor misbruik data
74
Facebook-directeur maakt excuses voor misbruik data