BRUSSEL - Het Belgische personeel van het failliete KPNQwest heeft dinsdag besloten een belangrijk Europees knooppunt van glasvezelkabels helemaal stil te leggen. Dat heeft vakbondsbestuurder H. Vermeersch meegedeeld. Sinds maandag krijgen de werknemers geen salaris meer. Rond vijf uur dinsdagmiddag is het netwerk uit de lucht.

Bekijk
hier

Onduidelijk is wat de gevolgen zullen zijn voor internet en andere telecommunicatie. Volgens de bonden verwerkte het Belgische knooppunt, gevestigd in Hoeilaart bij Brussel, ooit een kwart van het Europese internetverkeer. Maar inmiddels hebben vele grote klanten al een alternatieve aanbieder gevonden.

Zakelijke diensten liggen plat

Het Nederlandse deel van het KPNQwestnetwerk blijft volgens netwerkdirecteur Van der Klauw vooralsnog in de lucht. Hij denkt dat de schade door de uitval van het Belgische deel wel meevalt. "De zakelijke diensten werken niet meer, maar dat staat los van het internetverkeer", zegt hij. "Enkele zogeheten poorten werken niet meer, maar dat verkeer wordt omgeleid. Ik denk niet dat we er hier in Nederland veel van merken."

In Nederland is nog geld om voorlopig verder te gaan. "De mensen kunnen betaald worden", denkt Van der Klauw. "Daar zijn speciale afspraken over gemaakt. Zolang gaan we door. Het is alleen de vraag hoelang het nog zinvol is om dat te doen."

Half juni dreigden de werknemers in België al het netwerk plat te leggen. Toen trokken de curatoren geld uit om het knooppunt met een minimale bezetting van veertig mensen tot eind juni in de lucht te houden.

Werken zonder salaris

Maandag werkten de mensen met tegenzin een dagje zonder salaris, in afwachting van een gesprek met de curatoren. Dat leverde dinsdag geen extra geld op. Overnamekandidaten zijn er niet meer. "We sluiten alles af, we gaan naar huis", is de conclusie van Vermeersch.

Het netwerk kwam pas begin dit jaar in handen van KPNQwest. In België is het beter bekend als E-bone. Bij het knooppunt, het grootste in zijn soort in Europa, werkten voor het faillissement mensen.