De Verenigde Staten hebben negen Iraanse hackers aangeklaagd voor digitale spionage. De hackers zouden over de hele wereld zijn binnengedrongen bij universiteiten, waaronder in Nederland.

Welke Nederlandse universiteiten doelwit waren van de hackers, maakte het Amerikaanse ministerie van Justitie niet bekend.

De hackers zijn niet opgepakt, maar de Verenigde Staten hebben de namen van de verdachten vrijgegeven om ze tegen te werken.

Documenten

De negen hackers hebben volgens de Verenigde Staten in totaal voor 31 terabyte aan documenten en data gestolen. Bij de universiteiten gaat het om wetenschappelijke documenten en ander intellectueel eigendom.

In totaal wisten de hackers achtduizend accounts van universitaire docenten binnen te dringen. In de Verenigde Staten waren 144 universiteiten doelwit. Daarbuiten zijn gegevens van 176 universiteiten in 21 landen gestolen. Naast Nederland worden onder meer Duitsland, Noorwegen, Spanje en Zweden als slachtoffer genoemd.

Naast universiteiten zijn in de Verenigde Staten ook dertig bedrijven en vijf overheidsinstellingen doelwit geweest. Ook hadden de hackers het gemunt op de Verenigde Naties.

Mabna Institute

De verdachten worden gelieerd aan het Mabna Institute, een Iraans bedrijf dat sinds 2013 hackpogingen doet op westerse doelwitten. De hackers voerden hun activiteiten uit in opdracht van de Iraanse Revolutionaire Garde, een speciale strijdmacht van het Iraanse bewind.