Facebook zet stappen om data op zijn platform beter te beschermen tegen misbruik. 

In een verklaring op Facebook trekt directeur Mark Zuckerberg het boetekleed aan. In een interview met CNN maakt Zuckerberg excuses: "Het spijt me enorm dat dit is gebeurd". 

Facebook ligt onder vuur omdat informatie van 50 miljoen gebruikers misbruikt is voor politieke reclame. De gegevens kwamen in handen van Cambridge Analytica, een bedrijf dat data gebruikt en psychologische profielen opstelt om mensen van bepaalde standpunten te overtuigen.

Het techbedrijf zegt zijn eigen diensten nu onder de loep te nemen. Daarbij worden ook alle apps van Facebook onderzocht. Het privacybeleid wordt bovendien strenger. 

Facebook-directeur maakt excuses voor misbruik data
74
Facebook-directeur maakt excuses voor misbruik data

Regulatie

De Facebook-directeur ging bij CNN ook in op de vraag of hij bezorgd was dat Facebook gereguleerd zou moeten worden door regeringen. Zuckerberg zegt daar voor open te staan. "In het algemeen wordt technologie steeds belangrijker in de wereld", zegt hij. "De vraag voor mij is meer wat de juiste manier van reguleren is in plaats van óf we moeten reguleren."

Gegevens beschermen

Volgens Zuckerberg heeft Facebook de verantwoordelijkheid om gegevens te beschermen. "Doen we dat niet dan verdienen wij het niet om diensten aan te bieden", aldus de topman. Hij meldde verder dat er al hier en daar verbeteringen zijn doorgevoerd, maar ook dat het bedrijf fouten heeft gemaakt die in de toekomst voorkomen moeten worden.

In eerste instantie worden apps onderzocht die toegang hadden tot grote hoeveelheden informatie. Ontwikkelaars die niet instemmen met de grondige check worden verbannen van de platformen van Facebook. Verder wordt de toegang tot gegevens bemoeilijkt om andere vormen van misbruik te voorkomen. Wordt een app bijvoorbeeld drie maanden niet gebruikt, dan wordt de toegang die ontwikkelaars tot de gebruikersgegevens hebben geblokkeerd.

Privacybeleid zichtbaar

Verder wordt het privacybeleid van Facebook beter zichtbaar in de nieuwsfeed. Daarmee wordt het voor Facebookgebruikers beter zichtbaar welke apps toegang hebben tot bepaalde gegevens.

Naast Zuckerberg was ook operationeel directeur Sheryl Sandberg schuldbewust. Ze zei dat Facebook de afgelopen dagen heeft gebruikt om een "volledig plaatje te krijgen" over wat er mis is gegaan. Daarbij erkent ze dat Facebook in de zaak omtrent Cambridge Analytica tekort is geschoten.

Facebook kondigt aan de komende dagen met meer veranderingen te komen. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!