Google introduceert een nieuwe manier waarop lezers via Google snel een abonnement kunnen nemen op nieuwssites.

Met het nieuwe Subscribe with Google kunnen gebruikers vanuit de zoekresultaten met hun Google-account een abonnement nemen op bijvoorbeeld een nieuwssite.

Als gebruikers een betaalmethode aan hun Google-account hebben gekoppeld, kunnen zij met drie drukken een abonnement nemen. Op die manier wil Google het media makkelijker maken om zo'n betaald abonnement aan de man te brengen.

Makkelijker en sneller

Nieuwssites zetten hun berichten steeds vaker achter een zogenoemde betaalmuur, waarbij na een aantal gratis berichten pas verder gelezen kan worden na te betalen. Sites gebruiken daarbij vaak een eigen betaalpagina, waardoor het originele bericht wordt verlaten en gebruikers allerlei gegevens moeten invullen.

Google hoopt met de methode meer lezers zo snel mogelijk een abonnement op nieuwsmedia te laten nemen. Het abonnementssysteem is onderdeel van het Google News Initiative, waarmee de zoekgigant in de groei en kwaliteit van digitaal nieuws investeert. Google investeert de komende drie jaar 300 miljoen dollar in het initiatief.

Facebook kondigde eind april een vergelijkbaar plan aan voor de VS. Het sociale netwerk trekt 3 miljoen dollar uit om kleine uitgevers te helpen met het opzetten van een eigen digitale abonnementsdienst.