AMSTERDAM - Een Jordaniër heeft maandag zijn zus doodgeschoten nadat hij haar foto had gezien op het mobieltje van een vriend van hem. Dat heeft een politiewoordvoerder dinsdag bekendgemaakt. Tegenover de politie verklaarde de 27-jarige dader, die zich na de schietpartij bij een politiebureau meldde, dat de familie-eer het motief was voor de moord.

Het incident vond plaats in een Palestijns vluchtelingenkamp bij de Noord-Jordaanse stad Irbid. Volgens de Jordaanse justitie vinden jaarlijks ongeveer twintig eermoorden plaats in het land, meestal nadat de familie-eer volgens lokale of islamitische tradities als bezoedeld wordt beschouwd.

Immorele betrekkingen

Het 31-jarige slachtoffer, dat twee keer in haar hoofd werd geschoten, was gescheiden van haar man en had één kind. Tegenover de politie verklaarde de broer dat zijn zus er "immorele betrekkingen" op nahield en dat hij haar daarom heeft doodgeschoten.

Uitzonderingspositie

De Jordaanse regering is al jaren bezig om wetgeving door te voeren waarin een einde wordt gemaakt aan de strafrechtelijke uitzonderingspositie voor eerwraak en eermoord. Het geldende Jordaanse strafrecht stelt veel lagere straffen op deze bijzondere delicten dan op een 'gewone' moord.