AMSTERDAM - De langverwachte draagbare spelcomputer van Sony, de Playstation Portable (PSP), wordt op 1 september 2005 gelanceerd in Europa. Dit meldt Sony dinsdag. Het systeem zal voor 249 euro in de schappen liggen.

De PSP zal voorlopig in Europa alleen als Value Pack te verkrijgen zijn. Het Value Pack bestaat uit de PSP met beschermhoes, een Memory Stick van 32MB, batterijpack, hoofdtelefoon met afstandsbediening en een stroomadapter. Tevens worden er niet-interactieve demogames bijgeleverd.

In maart werd de lancering van de nieuwe spelcomputer in Europa uitgesteld. Het concern vreesde dat het niet aan de grote vraag kon worden voldaan. In de Verenigde Staten werd de PSP op 24 maart in de winkels geintroduceerd. In Japan kon vorig jaar december de PSP al worden verkocht.

"De PlayStation Portable zal een omslag teweeg brengen in draagbaar entertainment. Het zal de gebruikers de vrijheid geven volwaardige 3D-games te spelen, speelfilms te bekijken, muziek te beluisteren en draadloos verbinding te maken waar en wanneer ze willen," zei David Reeves, voorzitter van SCEE.