De Spaanse privacywaakhond AEPD heeft WhatsApp en moederbedrijf Facebook boetes van in totaal 600.000 euro opgelegd voor misbruik van persoonlijke gegevens van gebruikers.

Facebook nam WhatsApp in 2014 over. Destijds beloofde het bedrijf dat gegevens van WhatsApp-gebruikers niet met het nieuwe moederbedrijf gedeeld zouden worden.

In augustus 2016 maakte Facebook bekend dat dit toch zou gaan gebeuren. Gebruikers van WhatsApp moesten akkoord gaan met nieuwe gebruikersvoorwaarden, of stoppen met het gebruik van de app.

Gebruikers werden volgens de AEPD onvoldoende geïnformeerd om expliciet toestemming te kunnen geven voor het delen van gegevens. WhatsApp-gebruikers kregen bovendien niet de mogelijkheid om aan te geven dat zij hun data helemaal niet met Facebook wilden delen.

Facebook gebruikte de gegevens toch. De Spaanse privacyautoriteit AEPD concludeerde dat dit in strijd is met de Spaanse en Europese regels. De toezichthouder spreekt van ernstige inbreuk op de privacy van gebruikers.

Britse privacywaakhond

Woensdag concludeerde de Britse privacywaakhond ook al dat het delen van gegevens tussen WhatsApp en Facebook illegaal geweest zou zijn. 

WhatsApp beloofde tot de nieuwe privacyregels van de EU in mei van kracht gaan geen gegevens met Facebook uit te wisselen.

In mei 2017 legde de Europese Commissie aan WhatsApp een boete van 110 miljoen euro op.