WhatsApp gaat, tot de nieuwe privacyregels van de EU in werking treden, geen data van Europese gebruikers delen met Facebook.

Daartoe is de chatapp overeengekomen met de Britse privacywaakhond.

Ook belooft WhatsApp na de inwerkingtreding van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) op 25 mei alleen data te delen als het daarbij voldoet aan de nieuwe regels. 

Daarnaast gaat WhatsApp samenwerken met de leidende privacytoezichthouder als het bedrijf gegevens om commerciële redenen wil delen met Facebook. De betreffende privacyautoriteit dient daarbij als grensoverschrijdende toezichthouder en aanspreekpunt voor bedrijven die in meerdere EU-landen gegeven verwerken. 

Onderzoek

WhatsApp paste in 2016 zijn privacyvoorwaarden aan om datadeling met Facebook mogelijk te maken. Daardoor moest spam en ander misbruik worden tegengegaan, maar moest Facebook ook betere gerichte advertenties kunnen plaatsen.

De Britse privacywaakhond startte daarop een onderzoek om na te gaan of WhatsApp zijn gebruikers wel goed op de hoogte stelde van de datadeling.

De autoriteit in het Verenigde Koninkrijk concludeert dat WhatsApp zijn gebruikers in te algemene bewoording op de hoogte heeft gesteld van de gegevensdeling met Facebook. Gebruikers hebben voor het delen van hun data bovendien geen vrije toestemming kunnen geven. De enige manier om niet akkoord te gaan met de nieuwe voorwaarden, was om WhatsApp niet (langer) te gebruiken.