Frankrijk gaat een rechtszaak aanspannen tegen Apple en Google vanwege oneerlijke handelspraktijken. De techgiganten leggen software-ontwikkelaars eenzijdige prijzen en contractuele voorwaarden op.

Dat heeft de minister van Financiën Bruno Le Maire woensdag aangekondigd op de Franse radiozender RTL, schrijft persbureau Reuters.

Le Maire zegt dat er sprake is van oneerlijke handelspraktijken. Apple en Google rekenen 30 procent van de verkoopprijs van apps om ze toe te laten in hun appwinkels. De bedrijven kunnen de voorwaarden daarnaast eenzijdig aanpassen.

Hoewel ze veel macht hebben, mogen ze Franse startups en ontwikkelaars niet op deze manier kunnen behandelen, vindt Le Maire. Eventuele boetes voor Apple en Google zouden volgens de minister "in de miljoenen euro's" kunnen lopen.

Eerder ging Le Maires ministerie al achter Amazon aan in een vergelijkbare zaak. Een rechtbank buigt zich nog over die kwestie, waarin Frankrijk volgens de krant Le Parisien een boete van 10 miljoen euro wil opleggen.