Het Australische ministerie van Defensie heeft medewerkers en personeel de toegang tot Chinese berichten-app WeChat ontzegd.

Dat schrijft de Financial Review.

Een woordvoerder van de afdeling stelt dat "Defensie het gebruik van ongeoorloofde software niet ondersteunt op werktelefoons". Daaronder wordt de sociale app WeChat gerekend. Facebook is echter wel toegestaan, maar als gestripte versie.

Waarom WeChat helemaal is geblokkeerd, maakte de afdeling niet duidelijk. Volgens een veiligheidsexpert met connecties bij de regering is de overheid mogelijk bang voor het ongewenst delen van gebruikersdata met China.

"Toepassingen als WeChat kunnen sneller gegevens verzamelen", zegt de anonieme bron. "Defensie is waarschijnlijk heel nerveus over software op een apparaat waarmee toegang kan worden verkregen tot een beveiligd militair netwerk."

Huawei

Het is niet de eerste keer dat een overheid Chinese software (of hardware) buiten houdt. In februari stelden directeuren van onder meer de CIA, FBI en NSA dat Amerikaanse burgers geen producten en diensten van fabrikant Huawei en telecombedrijf ZTE moeten gebruiken.

Dat komt door bezorgdheid over datadeling met Chinese inlichtingendiensten. Beleidsmakers zeiden ook dat provider AT&T geen zaken met Huawei meer moet doen.