De websites van de Belastingdienst en DigiD werden getroffen door DDoS-aanvallen.

De aanval op de Belastingdienst begon rond 15:00 uur. DigiD werd omstreeks 15:25 uur getroffen. Beide sites waren rond 20:00 uur 's avonds weer bereikbaar.

De DDoS-aanval op de Belastingdienst zorgde ervoor dat mensen geen aangifte konden doen. De problemen bij DigiD maakten het in de tussentijd onmogelijk om in te loggen op meerdere overheidswebsites.

Volgens een woordvoerder van de Belastingdienst had de verstoring geen invloed op de veiligheid van de gegevens van de belastingbetaler, ook niet als mensen bezig waren met aangifte doen.

Eerdere aanvallen

Dinsdag kampte de Belastingdienst ook met een storing. Die bleek ook samen te hangen met een DDoS-aanval.

Eind januari werd de Belastingdienst getroffen door een DDoS-aanval, die gelijktijdig werd uitgevoerd met aanvallen op verschillende banken. De waarschijnlijke dader achter die aanvallen werd in februari opgepakt en zei het vooral "voor de grap" te hebben gedaan.

Bij een DDoS-aanval wordt een website of dienst overspoeld met gigantisch veel verbindingsverzoeken van verschillende locaties. Hierdoor raken servers overbelast, waardoor ze moeilijk bereikbaar zijn.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!