AMSTERDAM - De Reclame Code Commissie heeft Go Go Tours aanbevolen een televisiereclame voor haar website Dumpjeschatje.nl niet langer meer uit te zenden. In de commercial 'dumpt' een jongen rijdende op een scooter zijn vriendin door haar op een tak te laten botsen. De commissie acht de reclame ontoelaatbaar. Ondanks het advies heeft Go Go Tours besloten het spotje te blijven uitzenden op TMF en MTV.

In de bewuste televisiecommercial rijdt een jongen met zijn vriendin op een scooter. Dan ziet hij een dikke tak over de weg hangen. Op het laatste moment duikt hij omlaag om deze te ontwijken. Zijn vriendin krijgt deze tak in volle vaart in haar gezicht en valt kennelijk van de scooter. De jongen rijdt door, kijkt nog even om en roept ' Sorry!'. Na foto's van half blote meisjes verschijnt het logo van Gogo Jongerenreizen.

Een bewoner uit Driebergen Rijsenburg diende een klacht in tegen het spotje. Volgens de klager is de reclame 'agressief en vrouwonvriendelijk'. In de commercial wordt volgens hem geleerd respectloos en hebzuchtig te zijn.

Ontoelaatbaar

De Reclame Code Commissie acht de reclame ontoelaatbaar. Volgens de commissie is de reclame "zodanig schokkend dat de grens van wat toelaatbaar moet worden geacht is overschreden. Het getoonde zinloze geweld is dermate realistisch in beeld gebracht dat dit de overdrachtelijke bedoelde strekking van de uiting overschaduwt."

Go Go Tours gaat niet in beroep, maar is het niet eens met de uitspraak. "In het huidige televisieaanbod is dit niet veel grover dan andere programma's zoals Jack Ass. De commercial is grappig bedoeld, waarbij wij ervan uit zijn gegaan dat mensen dat wel zouden inzien. De commercial is ook alleen uitgezonden op de doelgroepzenders TMF en MTV. Ons verweer is niet meegenomen door de RCC. Verder vinden wij het vreemd dat de Reclame Code Commissie op basis van één klacht een onderzoek en een uitspraak doet", aldus een woordvoerster van Go Go Tours.