AMSTERDAM - Met het downloaden van de update voor de Windows Media Player wordt de deur open gezet voor Microsoft om ongevraagd bestanden op de computer te zetten. Download 'onmiddellijk' de update voor het Windows Media Player, was het advies van Microsoft, omdat er drie lekken waren ontdekt waarmee hackers de computer binnen kunnen komen.
drie lekken

Met de update worden niet alleen de lekken gedicht, maar krijgt Microsoft ook de mogelijkheid om bestanden op de computer te zetten. Microsoft heeft namelijk een paar regeltjes toegevoegd aan de licentieovereenkomst, die bevestigd moet worden om het programma te gebruiken. In de laatste paar regels van de 'End User License Agreement' (EULA) staat dat Microsoft zich in de toekomst het recht voorbehoudt om ongevraagd 'veiligheidsgerelateerde updates' naar de computer van de gebruiker te uploaden. Dit zou gebeuren in het kader van versleutelde content.

Dat belooft weinig goed, zo schrijft The Register: "Microsoft heeft besloten uw computer te mogen aanvallen en op slinkse wijze code naar eigen keuze te installeren. U wordt niet gewaarschuwd; u krijgt geen mogelijkheid de download te onderzoeken of te weigeren."

De te downloaden updates kunnen volgens Microsoft voorkomen dat beveiligde muziekbestanden worden afgespeeld of gekopiëerd op een computer. Maar als Microsoft een dergelijke update ongevraagd naar de computer zendt, zal het bedrijf naar eigen zeggen 'redelijke inspanningen' verrichten om 'ergens op een website' het een en ander uit te leggen. De enige mogelijkheid lijkt vooralsnog het gebruik van een goede firewall te zijn en elk contact tussen de Media Player en het internet te verbieden.

/NETPatch dicht lekken in Windows Media Player