Google werkt aan een functie voor YouTube Stories waarbij gebruikers de beelden achter zichzelf kunnen aanpassen zonder dat daar een groen scherm voor nodig is.

Voor de nieuwe functie wordt kunstmatige intelligentie gebruikt, legt Google op zijn blog uit.

De kunstmatige intelligentie kan personen onderscheiden van de achtergrond. Zo kunnen gebruikers die achtergrond vervangen voor een foto of video, zodat het lijkt alsof ze ergens anders staan.

Dat vervangen van een achtergrond gebeurt al jaren in films, maar daarbij wordt vaak een groen doek gebruikt. De felgroene kleur kan makkelijk door iets anders vervangen worden.

Herkennen

Nieuwe telefoons zoals de iPhone X hebben een dieptesensor en kunnen de gebruiker op die manier van de achtergrond onderscheiden. De methode van Google werkt met alle normale camera's op telefoons.

De kunstmatige intelligentie zoekt naar menselijke figuren, en herkent die aan hun haar, wenkbrauwen, neus, lippen, ogen, bril, kleding en meer.

Alles wat niet bij de herkende persoon hoort, is volgens het systeem de achtergrond en kan vervangen worden. Ook wordt de belichting op het gezicht van de gebruiker aangepast, zodat die past bij de achtergrond.

Testfase

Om te zorgen dat het systeem live bij bewegende beelden gebruikt kan worden, moet de kunstmatige intelligentie erg vaak berekenen waar de persoon in beeld eindigt, en de achtergrond begint. Google zegt dat het systeem op zijn Pixel 2-toestel 40 keer per seconde zo'n berekening kan maken, en op de iPhone 7 100 keer per seconde.

De functie is nog in een testfase en vooralsnog alleen te gebruiken door een klein deel van de YouTube Creators, een groep YouTubers met veel volgers. Uiteindelijk moet de functie beschikbaar komen voor alle gebruikers van YouTube Stories, het antwoord van YouTube op Snapchat en Instagram Stories.