AMSTERDAM - Meer dan zestig PC's per Nederlander. Zo zou je alle computers in de wereld kunnen verdelen. Het miljardste exemplaar van de uit de klauwen gegroeide rekenmachine is inmiddels verkocht. Dat dit niet meteen betekent dat het ook goed gaat in de technologische sector, wordt door vele professionals beaamd.

In 25 jaar zijn een miljard PC's verkocht en veranderde het gebruiksobject voor fanatiekelingen en technici in een vereiste accessoire voor de moderne puber. De historische verkoop geschiedde in april dit jaar, volgens de
Gartner Group

"De meeste groei gebeurde de laatste paar jaar van de vorige eeuw. Sindsdien is het voor computerbedrijven enorm moeilijk om nog winst te maken. Dell en Apple zijn uitzonderingen op de regel", vertelt Brian Gammage, een analist bij Gartner in The Financial Times.

De grootste reden voor de malaise in computerland is de verzadiging van de belangrijkste markt: de VS en West Europa. Gartner zag in 1998 al aanwijzingen, maar toen kwam de 'redding' door de angst voor de Millennium-bug, die er voor zorgde dat veel mensen hun oude computers wilden vervangen. Gammage verwacht de groei van de komende vijf jaar voornamelijk in nieuwe markten, zoals het oosten van Azië en Oost Europa.

/LINK
Computers: History and Development