YouTube is aangeklaagd door voormalig werknemer Arne Wilberg. Het bedrijf zou sollicitanten hebben afgewezen die blank of Aziatisch waren, omdat het bedrijf meer diversiteit op de werkvloer wil.

Dat schrijft de Wall Street Journal.

De rechtszaak is aangespannen door Arne Wilberg, een witte man die negen jaar bij Google werkte, waaronder vier jaar bij YouTube. De afdeling zou quota hebben gesteld voor het aannemen van minderheden.

Eind vorig jaar werden mensen bij YouTube geadviseerd om gesprekken met sollicitanten af te wijzen als het geen vrouwen waren. Ook zouden blanke en Aziatische mensen direct afgewezen worden, omdat YouTube zijn diversiteit wilde verbeteren.

Talent

Een woordvoerder van Google heeft tegen de Wall Street Journal gezegd dat er een duidelijk beleid is om mensen aan te nemen. "Dat doen we op basis van hun prestaties, niet op basis van identiteit", zegt ze. "Tegelijk proberen we een diverse groep mensen te vinden die aan de taakomschrijving voldoen."

Wilberg, een blanke man, stelt dat hij was ontslagen om zijn ras en geslacht. Ook klaagde hij over de sollicitatiepraktijken van zijn werkgever.

Er lopen verschillende rechtszaken van oud-werknemers van Google. De meest opvallende is die van programmeur James Damore. Hij schreef een manifest waarin hij protesteerde tegen het diversiteitsbeleid van de techgigant.