De aanval van hackers op de computersystemen van de Duitse overheid zijn nog niet voorbij.

Dat bevestigde Duitse autoriteiten donderdagmiddag na een speciale zitting van de parlementaire controlecommissie op de geheime diensten.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, zei dat de aanval onder controle is en verder geïsoleerd plaatsvindt. Een hackersgroep die bekendstaat onder de namen Snake, Turla en Uruburos zou achter de aanval zitten.

Woensdag zeiden bronnen binnen de inlichtingenwereld tegen het Duitse persbureau dat de Russische hackersgroep Fancy Bear, ook bekend onder de naam APT28, achter de aanval zou zitten. De autoriteiten in Duitsland wilden dat donderdag niet bevestigen.

Volgens de Duitse krant Die Zeit zijn de aanvalsmethoden die de hackers gebruikten geavanceerder dan analisten tot nu toe van Fancy Bear gewend zijn.

Schade

Bij de aanval wisten de hackers volgens Duitse politici de computersystemen van het ministerie van Buitenlandse Zaken binnen te dringen, aldus persbureau Reuters.

De Duitse vice-minister van Binnenlandse Zaken Ole Schröder zei donderdag dat de autoriteiten de hackers gecontroleerd hun gang liet gaan om hun tactieken te observeren.

Of de hackersgroep Snake daadwerkelijk achter de aanvallen zit, staat niet met zekerheid vast. Hackers kunnen bewust bepaalde tactieken gebruiken om anderen van hun acties verdacht te maken.