Spotify heeft zich officieel aangemeld voor notering op de New York Stock Exchange. Het bedrijf zal genoteerd worden onder de naam SPOT.

Spotify heeft de documenten ingediend bij de Securities and Exchange Commission, de Amerikaanse beurswaakhond.

Spotify's wil naar de beurs om bestaande aandelen, die al in handen zijn van geldschieters, aan de beurs te registreren. Volgens de ingediende documenten zijn die aandelen bij elkaar 1 miljard dollar waard, maar dat bedrag lijkt slechts tijdelijk. De echte prijs van een aandeel Spotify wordt pas later bekend.

Ongebruikelijk

Daarmee kiest Spotify voor een directe notering op de beurs, wat relatief ongebruikelijk is. Normaal gesproken willen bedrijven met een beursgang geld ophalen bij nieuwe investeerders.

Als Spotify een directe notering succesvol weet te volbrengen, kan dat invloed hebben op hoe andere techbedrijven naar de beurs gaan.

Door voor deze manier van een beursgang te kiezen, hoeft het bedrijf niet alle toeslagen aan een bank te betalen die gebruikelijk zijn bij een beursgang.

Grootste dienst

Met de aanmelding maakt Spotify ook zijn meest recente cijfers openbaar. 

Uit die cijfers blijft dat Spotify nu bijna 71 miljoen betalende gebruikers heeft, en een totaal aantal van 159 miljoen gebruikers. In juni 2017 stond dat aantal nog op 50 miljoen betalende gebruikers onder een totaal van 140 miljoen gebruikers. De omzet over 2017 is bijna 4,1 miljard euro, met een operationeel verlies van 378 miljoen euro.

Het bedrijf werd in 2006 opgericht door huidig CEO Daniel Ek en Martin Lorentzon, nu vicevoorzitter van het bedrijf. Ek en Lorentzon zouden bij de beursgang speciale aandelen met zogenoemde 'supervoting'-rechten krijgen, meldt Bloomberg. Die aandelen bieden meer stemrecht dan normale aandelen, zodat de oprichters zeggenschap over het beursgenoteerde bedrijf kunnen houden. De oprichters van onder meer Google en Facebook gebruiken ook zo'n constructie.