Rusland probeerde Noord-Korea verdacht te maken van een aanval op de computersystemen van de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea.

Dat zeggen anonieme bronnen uit de inlichtingenwereld tegen The Washington Post.

De organisatie van de Olympische Winterspelen bevestigde na de openingsceremonie slachtoffer te zijn geworden van een digitale aanval, maar besloot in overleg met het Internationaal Olympisch Comité (IOC) niet te zeggen wie er volgens hen verantwoordelijk voor is.

Tijdens de aanval op 9 februari werden de internet- en televisiesystemen van de Spelen verstoord.

Volgens de inlichtingenbronnen gebruikte de Russische militaire inlichtingendienst GRU onder meer Noord-Koreaanse ip-adressen om het land verdacht te maken.

Rusland is door het dopingschandaal uitgesloten van deelname aan de Olympische Winterspelen. Dopingvrije Russische sporters die in Zuid-Korea meedoen, presenteren zich tijdens de Spelen onder neutrale vlag.

Zondag vindt de sluitingsceremonie van de Olympische Winterspelen plaats. De Amerikaanse inlichtingenbron zegt dat zij de situatie in de gaten houden voor het geval dat er ook dan een digitale aanval plaatsvindt.

Het IOC besloot eerder zondag dat de Russische afgevaardigden ook tijdens de sluitingsceremonie niet onder hun eigen vlag het stadion binnen mogen lopen.