AMSTERDAM - De Gouden Gids ligt onder vuur vanwege 'Virtuele Katja (Schuurman)', een programma voor op je pc. Na installatie is de virtuele Katja nadrukkelijk aanwezig op je pc. Zo beweegt, rent en rijdt Katja op haar Harley voorbij over je computerscherm. Daarbij helpt ze gebruikers zoeken naar bedrijven en personen in de Gouden Gids. Verschillende weblogs beweren echter dat de virtuele Katja spyware is.

Afgelopen weekeind legden de weblogs Volkomenkut en Geenstijl de spyware functies van de Katja-software bloot. Een van de beschuldigingen luidde dat het programmaatje toetsaanslagen bijhield. "Bij het intikken van van woorden die gerelateerd zijn aan concurrenten (Google, Yahoo, Telefoongids) van de Gouden Gids in programma's als bijvoorbeeld Word , verstuurt Katja vanaf uw pc een signaal naar de Gouden Gids-server. Dit signaal is voorzien van een unieke identificatiecode. Deze verzonden informatie wordt opgeslagen in een database", zo is te lezen op Geenstijl.

Volgens de Gouden Gids kloppen de beschuldigingen niet. "Virtuele Katja reageert inderdaad op toetsaanslagen, maar dat 'is een grap, meer niet'. En inderdaad verwerkt Gouden Gids bij gebruik van de zoeker de IP-nummers en moet (uiteraard) de zoekopdrachten verwerken, maar dit belandt niet in een databank die voor marketingdoeleineden wordt gebruikt."

Al meer dan 20.000 mensen hebben in de eerste week na de introductie virtuele Katja gedownload op hun PC.