Bijna 22.000 Noren zullen binnenkort een brief krijgen met een schikkingsvoorstel vanwege illegale filmdownloads.

De rechtbank in Noorwegen verplicht volgens TorrentFreak een niet nader genoemde provider informatie over de IP-adressen die voor het downloaden gebruikt zijn aan het Deense Njord te overhandigen.

Njord staat bekend als 'copyright trol'. De firma schrijft mensen aan die bestanden zonder toestemming online delen en probeert bij hen een schadevergoeding te verhalen om zo geld te verdienen.

In dit geval worden de mensen achter 21.804 IP-adressen aangeschreven. Hoeveel mensen er precies achter de IP-adressen zitten, is niet bekend. Er wordt uitgegaan van duizenden personen. Eén persoon kan meerdere IP-adressen gebruiken. 

Compensatie

De provider moet persoonlijke gegevens van zijn klanten aan Njord bekendmaken. Voor dat werk wordt de provider door het bedrijf gecompenseerd met omgerekend bijna 94.000 euro en een bedrag van 13 euro extra voor elk IP-adres en bijbehorende gegevens.

Tegen de beslissing van de rechtbank kan in beroep worden gegaan. De provider heeft vooralsnog niet gereageerd. Het is onbekend hoe hoog de boetes voor de Noren zouden uitvallen.