HILVERSUM - Op de RKK-website katholieknederland.nl zijn totdat er een nieuwe paus is, elke dag beelden te zien van de schoorsteen van de Sixtijnse Kapel. Tussen 09.30 en ongeveer 13.30 uur en tussen 16.30 en ongeveer 20.00 uur kunnen mensen de schoorsteen via de site in de gaten houden en zien of er zwarte of witte rook uit komt. Dat heeft een woordvoerster dinsdag laten weten.

De 115 kardinalen die de nieuwe paus kiezen, verzamelen zich elke dag rond 09.00 uur in de kapel voor het conclaaf. Na gebed stemmen ze. 's Middags begint het stemmen om 16.00 uur. Na twee stemrondes bidden de kardinalen de vespers.

Tot een paus is gekozen, zijn er iedere dag twee aaneengesloten stemrondes in de ochtend en twee in de namiddag. Na afloop worden de stembriefjes en eventuele aantekeningen verbrand. Als er geen meerderheid is voor een van de kandidaten, wordt er nat stro aan het papier toegevoegd, zodat er zwarte rook uit de pijp op het dak van de Sixtijnse Kapel komt. Is er wel een nieuwe paus gekozen, dan komt er witte rook uit en luiden de klokken.

Overigens kunnen nieuwsgierigen ook de hele dag kijken naar schoorsteen op Foxnews.com