SAN JOSE - Zeker drie Amerikaanse platenmaatschappijen hebben een nieuw middel gevonden om de illegale uitwisseling van muziekbestanden op internet te bestrijden. Ze bestoken de uitwisseldiensten op het net, zoals Morpheus, Audiogalaxy en Kazaa, met miljoenen nepbestanden die helemaal geen muziek bevatten.

Ze hopen daarmee de gebruikers van de diensten te ontmoedigen. Dat meldt The San José Mercury News, een krant die in Silicon Valley uitkomt. In dit gebied in Californië zitten veel ICT-bedrijven. De krant zegt zich te baseren op bronnen bij drie platenmaatschappijen, zonder deze bij naam te noemen. De sabotage-actie wordt 'spoofing' genoemd.

Door het stelen van bestanden lastiger te maken, hopen ze de consument over te halen de cd te kopen bij de platenwinkel.

Minutenlang stilte

De nep-bestanden lijken op het eerste gezicht normaal. Maar pas nadat deze zijn gedownload blijkt dat ze minuten lang stilte bevatten of bijvoorbeeld een loop van 30 seconden van een koortje.

De Amerikaanse muziekindustrie vecht al geruime tijd tegen de kostenloze uitwisseling van muziekbestanden. Ze boekte een succes in de strijd tegen de dienst Napster, maar de muziekliefhebbers kunnen op het internet al bij vele alternatieve zogeheten 'peer-to-peer-netwerken' terecht.