De Italiaanse cryptobeurs BitGrail is 17 miljoen stuks van de cryptomunt nano kwijtgeraakt.

Dat meldt de Italiaanse zakenkrant Il Sole 24 Ore.

De cryptomunten hadden op het moment dat BitGrail het nieuws bekendmaakte een waarde van ongeveer 200 miljoen dollar, omgerekend bijna 164 miljoen euro.

De koers van nano is sinds het nieuws met ongeveer een kwart gedaald. Eén nano is nu ongeveer 8,90 dollar waard (omgerekend ongeveer 7 euro). Vrijdagavond was dat nog rond de 11,80 dollar, volgens gegevens van CoinMarketCap.

Veel details maakte BitGrail in zijn aankondiging niet bekend. De cryptobeurs spreekt van 'frauduleuze transacties'. Wanneer die hebben plaatsgevonden, zei het bedrijf er niet bij.

BitGrail-directeur Francesco Firano zegt op Twitter dat gebruikers hun verloren nano niet volledig terug kunnen krijgen. Ook verdedigt hij zich tegen beschuldigingen van oplichting.

Ontwikkelaars nano

De ontwikkelaars van de cryptomunt nano schrijven op Medium dat de BitGrail-directeur hen heeft misleid. Volgens het ontwikkelteam zijn de problemen ontstaan door een fout bij BitGrail.

De software achter cryptomunten wordt in feite beheerd door een groep ontwikkelaars. De beurzen, zoals BitGrail, maken het mogelijk dat gebruikers de cryptovaluta kunnen verhandelen.

Firano stelde na het ontdekken van de kwijtgeraakte nano bij de ontwikkelaars voor om de nano-software aan te passen. Volgens hem zou dit de enige manier zijn om de verliezen voor gebruikers te compenseren.

De nano-ontwikkelaars zeggen dat Firano zijn voorstel deed om het incident te verbloemen. De BitGrail-directeur spreekt dit tegen.