YouTube gaat kanalen met 'schadelijke' video's moeilijker vindbaar maken op het platform. Ook gaat het bedrijf advertenties bij dergelijke video's verwijderen.

Dat heeft YouTube bekendgemaakt in een blogbericht. De maatregelen zijn onderdeel van nieuwe richtlijnen, waar al sinds begin 2018 aan gewerkt zou worden. Wat 'schadelijk' precies betekent, is niet duidelijk.

Het videoplatform kan met de nieuwe richtlijnen ook advertenties uitschakelen bij schadelijke video's. Daarnaast kan gebruikers nu de toegang ontzegd worden tot premium programma's als Google Preferred en het YouTube Partner Programma. Op die manier kunnen kanalen geen inkomsten genereren. 

Kanalen die "schadelijk blijken te zijn voor de bredere YouTube-gemeenschap", kunnen bovendien uit de aanbevolen video's gehaald worden. Daardoor verschijnen de filmpjes niet meer in een lijst met aanbevolen content naast andere video's, of op de voorpagina van YouTube.

De YouTube-gemeenschap bestaat onder meer uit "adverteerders, de media-industrie en meest belangrijk, het publiek". 

Logan Paul

YouTube maakte vrijdag bekend de advertenties op het kanaal van Logan Paul tijdelijk uit te schakelen. Hij plaatste eind vorig jaar een video waarin hij het lichaam van een dode man liet zien. Volgens het videoplatform worden de advertenties op zijn kanaal nu tijdelijk uitgeschakeld, vanwege "zijn recente gedragspatronen".

Logan Paul kan de komende tijd dus geen inkomsten genereren uit zijn kanaal. Naar schatting verdient hij ongeveer 1,2 miljoen dollar per maand met zijn video's. 

Eerder werd al bekend dat hij uit een speciaal progamma voor adverteerders is gehaald, waar alleen topvideo's die voldoen aan hoge eisen welkom zijn. Ook zijn de projecten waar YouTube met de Amerikaanse vlogger voor samenwerkte stopgezet.