Een belangrijk deel van de broncode van iOS verscheen eerder deze week op GitHub. Apple heeft de echtheid inmiddels bevestigd en de code werd offline gehaald.

Dat meldt TechCrunch na een reactie van Apple.

Deze week verscheen een belangrijk deel van het mobiele besturingssysteem van Apple online. Dit onderdeel werd door Jonathan Levin "het grootste lek voor iOS ooit" genoemd. 

Met de code konden beveiligingsexperts zoeken naar kwetsbaarheden. Die kunnen in potentie worden misbruikt door hackers om op iPhones en iPads in te breken.

Veiligheid

Apple zegt dat het om een oude broncode gaat, die drie jaar oud is. "De veiligheid van onze producten hangt niet af van de geheime broncode. Er zijn veel lagen van beveiliging voor hardware en software ingebouwd, we moedigen consumenten altijd aan om de nieuwste updates te downloaden. Zo profiteren ze van de meest recente bescherming."

De broncode die werd gelekt, was afkomstig uit iOS 9. Het risico zou volgens beveiligingsonderzoekers niet groot zijn voor gebruikers. Van de iPhones en iPads werkt inmiddels 93 procent op iOS 10 of nieuwer.