De privégegevens van honderden BN'ers waren tien jaar lang in te zien via een onbeveiligde server van showbizzfotografen Peter en Edwin Smulders.

Dat meldt RTL Nieuws na eigen onderzoek op basis van een anonieme tip.

Het gaat om telefoonnummers, e-mailadressen, woonadressen en andere privégegevens van BN'ers. Onder meer gegevens van Ruud Gullit, Tatum Dagelet en Hans Kraay jr. waren via de onbeveiligde server in te zien.

Volgens RTL Nieuws zijn de privégegevens van 419 personen gelekt, van wie het overgrote deel bekende Nederlander is. Smulders spreekt van 418 adreskaarten.

De server van de showbizzfotografen Smulders, waar ook hun website op staat, was niet beveiligd met een wachtwoord. Daardoor was de informatie voor iedereen doorzoekbaar.

Reactie Smulders

In een persbericht reageert Peter Smulders op het lek van de server. "Voor onze website maken wij gebruik van een extern bedrijf voor hosting. Daar blijkt de bescherming van een backupsysteem niet op orde te zijn geweest. Sinds een jaar hebben wij een nieuwe back-up systeem", schrijft hij.

"Op 7 februari is de fout voor het eerst gezien. Bij die inbraak is een adressenbestand van voor 2008 buitgemaakt. De fout is bij onze hostingpartij ook direct hersteld. Slechts een zeer klein gedeelte van de 418 adreskaarten bevat informatie die op dit moment waarschijnlijk voor 95 procent niet meer actueel is."

E-mail

Naast de privégegevens van BN'ers stond op de server ook een bestand met gebruikersnamen en wachtwoorden die toegang gaf tot hun e-mail en server.

Criminelen die de privégegevens in handen krijgen, kunnen die te koop aanbieden of misbruiken voor gerichte aanvallen.