Nest, de maker van slimme thuisapparaten, wordt weer onderdeel van Google. Het bedrijf gaat samenwerken met de hardware-afdeling van de zoekmachine.

Dat maakt Google woensdag bekend op zijn blog.

De hardware-afdeling van Google werkte al nauw samen met Nest, dat onder meer slimme thermostaten en slimme beveiligingscamera's op de markt heeft gebracht.

Ook de zoekmachinegigant zet de laatste jaren steeds meer stappen op het gebied van hardware. Google maakt onder meer de Pixel-telefoon, Chromebook-laptops en de Google Home-speaker.

Een woordvoerder van Nest zegt tegen TechCrunch dat zowel de Nest-productlijn als de Google-producten onder hun eigen merknaam blijven bestaan.

Overname en splitsing

Google kocht Nest in 2014 voor 3,2 miljard dollar. Een jaar later splitste het bedrijf zich op onder een nieuw moederbedrijf: Alphabet. Zowel Google als Nest gingen destijds als zelfstandig bedrijf verder.

In november 2017 verschenen de eerste geruchten dat Alphabet zijn twee dochterbedrijven weer wilde samenvoegen. Daarmee zou het bedrijf beter kunnen concurreren met onder meer Amazon en andere makers van slimme thuisproducten.

In januari werd bekend dat de overname van een afdeling van smartphonemaker HTC door de hardwaretak van Google afgerond is. Daarmee gaan ook tweeduizend medewerkers van HTC, waarvan veel al aan de Pixel-telefoons werkten, naar Google.