VOORBURG - Internet wordt het meest gebruikt door mannen, jongeren en hoger opgeleiden. Zij zetten de computer vaker aan voor een bezoek aan het web dan vrouwen, ouderen en lager opgeleiden.

Dat is de uitkomst van een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBSSCP

De beide onderzoeksbureaus constateren een duidelijke ongelijkheid op de digitale snelweg. Bijna zes van de tien Nederlanders van 12 jaar en ouder bezoeken minimaal een keer per maand het internet. Tweederde van de mannen en bijna de helft van de vrouwen gaat maandelijks online. Van de hogeropgeleiden gaan ruim twee keer zo veel mensen het internet op als mensen met een lagere opleiding.

Jongeren

Onder jongeren tot 25 jaar zijn in verhouding tien keer zoveel internetters als onder 65-plussers. Jongeren gebruiken het internet voornamelijk als communicatiemiddel. Bijna zestig procent van de jongeren tussen de 12 en 18 jaar chat, terwijl bijna geen enkele 65-plusser weet wat chatten is.

Kopen

De mogelijkheid om artikelen te kopen via internet wordt nauwelijks gebruikt. Van alle mensen van 12 jaar of ouder had eind vorig jaar nog geen 25 procent ooit iets voor privé-doeleinden via internet gekocht. De meest opgegeven redenen zijn geen belangstelling en de behoefte om spullen 'in het echt' te kunnen zien voor je ze koopt.