Sony-CEO Kazuo Hirai draagt zijn functie later dit jaar over aan de huidig financieel topman van het bedrijf. Hirai leidt Sony sinds 2012.

Hirai wordt op 1 april voorzitter van Sony, meldt Reuters. Het stokje wordt dan overgedragen aan huidig financieel topman Kenichiro Yoshida.

Met Yoshida als rechterhand loodste Hirai Sony door zware jaren. Hirai schrapte duizenden banen, stopte met het maken van onder meer pc's en laptops en verkleinde de tv-divisie van het Japanse bedrijf.

Hirai werd binnen Sony groot als leider van de divisie die de PlayStation ontwikkelt en spellen voor het systeem uitbrengt. Die divisie was ook het afgelopen kwartaal de meest succesvolle binnen het bedrijf.

Ook de muziekdivisie doet het goed. Het laatste kwartaal van 2017, het derde kwart van het boekjaar van Sony, werd afgesloten met een winst van 296 miljard yen (2,2 miljard euro). Dat is twee keer meer dan waar kenners rekening mee hielden.

Het bedrijf verhoogde zijn winstverwachting voor het hele jaar tot een recordbedrag van 720 miljard yen (5,25 miljard euro), waar eerder van 630 miljard yen (4,6 miljard euro) werd uitgegaan.