AMSTERDAM - Misdaadjournalist Peter R. de Vries mag donderdagavond de aangekondigde uitzending van zijn programma over de voormalig officier van justitie J. Tonino op het scherm brengen.

Dat heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam donderdag aan het eind van de middag bepaald. Tonino heeft geprobeerd de uitzending door een kort geding tegen te houden.

Vijf mei

Volgens een woordvoerder van SBS6 zal de omstreden uitzending evenwel niet op het scherm worden gebracht. Er is de afgelopen dagen nieuwe informatie bijgekomen, aldus de zegsman, en die zal eerst in het programma worden verwerkt voordat dit wordt uitgezonden. De nieuwe uitzenddatum is 5 mei.

Computer

De uitzending is gewijd aan de inhoud van de computer van Tonino die ongeveer een halfjaar geleden bij De Vries werd bezorgd. Tonino, toen nog werkzaam bij het Openbaar Ministerie in Amsterdam als officier van justitie, had de computer aan de straat gezet omdat hij dacht dat deze kapot was.

Een taxichauffeur vond het ding, bekeek de inhoud en besloot het apparaat af te geven bij De Vries. Die maakt er een spraakmakende uitzending over, die tot op hoog niveau tot commotie leidde.

Uitleg

De computer van Tonino bleek onder meer vertrouwelijke informatie te bevatten over een aantal strafzaken waaraan hij toen werkte. Tonino vertrok bij het Amsterdamse parket. Minister Donner van Justitie moest in de Kamer uitleg geven over de kwestie.

De uitzending van donderdagavond zou gaan over privacy gevoelige informatie omtrent Tonino. Met het kort geding heeft Tonino willen voorkomen dat zijn privé-leven aan een publieke inspectie zouden worden onderworpen.