Techgigant Samsung heeft in 2017 een recordwinst van 53,7 biljoen won geboekt, omgerekend zo'n 40 miljard euro.

Dat maakte het bedrijf bekend in zijn meest recente kwartaalcijfers. Het record stond tot op heden op 36,8 biljoen won in heel 2013.

De recordwinst zou te danken zijn aan de groeiende chipmarkt, waar Samsung een grote rol op heeft. Tegenvallende verkopen op de OLED-markt zorgde voor minder winst op die divisie. Op jaarbasis groeide echter de vraag naar wasmachines en ovens van het bedrijf.

Kwartaal

De operationele winst groeide in het afgelopen kwartaal naar 15,15 biljoen won (11 miljard euro). Dat is een stijging ten opzichte van een jaar eerder, toen de winst 9,2 biljoen won bedroeg.

De omzet kwam in het afgelopen kwartaal te liggen op ongeveer 66 biljoen won, omgerekend 49 miljard euro. In hetzelfde kwartaal een jaar eerder lag diezelfde omzet op 53,3 biljoen won.

Aandelensplitsing

Het techbedrijf kondigde bij de onthulling van zijn kwartaalcijfers een aandelensplitsing aan. Een enkel aandeel wordt daarmee opgesplitst in vijftig kleinere aandelen. Op deze manier hoopt Samsung de prijs betaalbaarder te maken voor nieuwe investeerders.