BRUSSEL - Het omstreden plan voor verplichte opslag van alle e-mails, telefoon- en internetverkeer in Europa is voorlopig uitgesteld. Ook krijgt het Europees Parlement mogelijk meer zeggenschap.

Dat komt omdat Brussel een compleet andere procedure gaat volgen. De Europese Commissie neemt daarbij het initiatief over van een groep landen rond Groot-Brittannië. "Juristen van de Europese Commissie en de EU-landen hebben deze andere procedure geadviseerd", aldus een topambtenaar in Brussel woensdag.

De bewaarplicht van telecom- en internetgegevens moet de strijd tegen terrorisme vergemakkelijken. Het plan stuit echter op veel verzet. Providers en parlementariërs twijfelen aan het nut en de hoge kosten van de enorme hoeveelheid opgeslagen gegevens. De Tweede Kamer vroeg minister Donner (Justitie) dinsdag nog om geen onomkeerbare besluiten te nemen.

Europees parlementariër Edith Mastenbroek (PvdA) heeft steeds aangedrongen op zeggenschap van het europarlement. Ze hoopt dat de EU-landen daartoe besluiten. "Het zou een dubbele flagrante schending van de democratie zijn als ze het Europees Parlement niet laten meebeslissen".

Zelf is Mastenbroek zeer kritisch over de voorgenomen bewaarplicht. "Ik ken helemaal niemand die de bewaarplicht wil, behalve de ministers."