De website van de Belastingdienst werd getroffen door een DDoS-aanval. Eerder waren de banken ING, ABN Amro, Rabobank, ANS, RegioBank en SNS Bank slachtoffer van een vergelijkbare cyberaanval.

Volgens meldingen op Allestoringen.nl was de Belastingdienst omstreeks 12:00 uur niet bereikbaar. Inmiddels zou de site wel weer toegankelijk zijn.

Het is onduidelijk wie er achter de DDoS-aanvallen zit. Daarom is ook niet bekend of dezelfde dader achter dezelfde aanvalspogingen zat. 

Het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt niet te gaan ingrijpen bij de DDoS-aanvallen. Getroffen instanties zouden nog in staat zijn om zelf de aanvallen te bestrijden.

Maatregelen

ABN Amro en ING zeggen beschermende maatregelen te hebben genomen tegen de aanvalstechniek, maar dat cybercriminelen dit wisten te omzeilen. Beide banken doen aangifte bij de politie.

Bij een DDoS-aanval worden servers van een site of dienst gebombardeerd met verbindingsverzoeken, waardoor deze overbelast raken. Hierdoor kan een website of app onbereikbaar worden. 

De aanvallers gebruikten een botnetwerk dat wordt geopereerd vanuit Rusland. Het is echter onduidelijk of de Russische overheid ook de aanval heeft ingestart. Dat kan ook zijn gedaan door bijvoorbeeld Nederlanders die het botnetwerk de opdracht gaven.