Facebook maakt het voor gebruikers beter inzichtelijk welke persoonsgegevens zij delen en met wie. Dat gebeurt onder meer via educatieve video's.

Dat maakt privacy-chef Erin Egan van Facebook bekend.

Facebook is begonnen met het uitrollen van filmpjes op het platform, die gebruikers uitleg bieden over hoe er met hun informatie wordt omgegaan. Het gaat bijvoorbeeld over welke data Facebook gebruikt om advertenties te tonen en hoe gebruikers oude berichten kunnen bekijken en verwijderen.

Ook komt Facebook met een nieuw privacycentrum. Daar staan alle kerninstellingen voor privacy op Facebook op één plek bij elkaar. Facebook zegt zijn privacyprincipes voor het eerst met gebruikers te delen. Op een speciale pagina legt Facebook uit hoe het omgaat met de privacy van gebruikers.

Privacywet

Met de nieuwe regels hoopt Facebook te voldoen aan de Europese privacywetgeving. Die moet Europeanen meer inzicht geven over wat bedrijven met hun persoonlijke informatie doen.

Internetbedrijven die hun zaken niet op orde hebben, kunnen flinke boetes opgelegd krijgen. In 2016 werd de wet aangenomen, daarna kregen bedrijven twee jaar de tijd om zich erop aan te passen. Vanaf mei 2018 treedt de wet in werking.