De Amerikaanse regering overweegt om zelf een 5G-netwerk aan te leggen. Op deze manier zou het land zich tegen spionage door China willen verdedigen.

Dat blijkt uit een intern document in handen van Axios. Providers zouden dan een deel van dat netwerk huren om diensten aan te bieden.

Tot op heden hebben providers in de Verenigde Staten eigen telecomnetwerken gebouwd. Wel moeten ze frequentieruimte huren om draadloze signalen te verzenden en ontvangen, iets dat ook in Nederland wordt gedaan.

Het document legt twee opties voor. De overheid zou zelf een 5G-netwerk kunnen bouwen, of zou providers hun eigen netwerken laten aanleggen. Volgens een bron binnen het Witte Huis zou die tweede optie niet reëel zijn.

Op het moment wordt volgens Axios overlegd of de VS het netwerk zelf gaat aanleggen, of dat er een consortium van providers wordt gevormd om dit te gaan doen.

China

De Verenigde Staten vrezen al langer voor spionage door China. Het land verzette zich eerder tegen het gebruik van apparatuur van het Chinese Huawei in telecomnetwerken, omdat de kans zou bestaan dat afluistersoftware wordt geïnstalleerd.

Een netwerk gebouwd door de Verenigde Staten zou ook door de overheid worden gereguleerd. Daardoor zou er strenger opgetreden kunnen worden tegen mogelijke Chinese inmenging, aldus het document.

Volgens een anonieme bron heeft Axios een oude versie van het document in handen, waarin hard wordt gepleit voor een overheidsnetwerk. Een nieuwe versie zou neutraler zijn over wat de overheid exact moet doen. Tegenover Recode meldden meerdere bronnen binnen het Witte Huis bovendien dat de plannen verouderd zijn en nooit serieus zouden zijn overwogen.

Kritiek FCC

De Federal Communications Commission, de Amerikaanse telecomwaakhond, heeft zich maandag reeds unaniem uitgesproken tegen de plannen van de regering. Dat zou volgens voorzitter Ajit Pai "duur en contraproductief" zijn.