Persoonsgegevens die worden bewaard door MediaMarkt zouden slecht zijn beveiligd, omdat de winkelketen slordig omgaat met de beveiligingswachtwoorden.

Dat vertelt beveiligingsonderzoeker Sijmen Ruwhof van de NOS

Een database met privédata van miljoenen Nederlanders zou zijn beveiligd met een zwak wachtwoord. De database in kwestie zou gegevens bevatten van klanten die via MediaMarkt een telefoonabonnement hebben afgesloten.

Onder andere de namen, adressen, woonplaatsen en bankrekeningnummers van klanten zouden in de databank staan.

Bij het inloggen bij de database is het wachtwoord duidelijk in beeld te zien, aldus Ruwhof. Omdat winkels zijn ingericht zodat klanten kunnen meekijken op schermen, zouden veel mensen de wachtwoorden onder ogen krijgen.

Zwakke wachtwoorden

De winkels hanteren volgens de onderzoeker vaak zwakke wachtwoorden, zoals 12345678, Utrecht, hertog en Vodafone1. Daarnaast zouden de winkels computers niet vergrendelen met een extra wachtwoord, waardoor klanten zonder toezicht door de database kunnen neuzen.

Ruwhof trok twee jaar geleden vergelijkbare conclusies over de beveiliging van MediaMarkt. De winkelketen beloofde toen beter om te gaan met wachtwoorden. Inmiddels is winkelpersoneel opnieuw verzocht zorgvuldiger met inlogdata om te gaan.