Hackers van de inlichtingendienst AIVD wisten in de zomer van 2014 het computernetwerk van de Russische hackersgroep Cozy Bear te infiltreren. Daardoor wist de dienst cruciale informatie in te winnen over de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016.

Dat melden de Volkskrant en Nieuwsuur donderdag op basis van anonieme bronnen en eigen onderzoek. Cozy Bear, ook wel APT29 genoemd, is een Russische hackersgroep die sinds 2010 wereldwijd overheden, energiebedrijven en telecombedrijven aanvalt.

De AIVD kon door de toegang tot het computernetwerk zien hoe de Russen binnendrongen bij onder meer het Witte Huis, het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse zaken en het DNC, het dagelijkse bestuur van de Democratische Partij.

Volgens zes Amerikaanse en Nederlandse bronnen met directe kennis van de materie verschaft de Nederlandse toegang cruciaal bewijs voor de Russische betrokkenheid bij de hack van de Democratische Partij.

Voor de FBI was het een aanleiding om een onderzoek te starten naar de invloed van die Russische inmenging op de presidentsverkiezingen. Dat onderzoek wordt nu geleid door speciaal aanklager Robert Mueller. Welke informatie de hackers van de AIVD over de Russen in handen hebben gekregen, is onbekend.

Foto's

Wel is duidelijk dat de AIVD informatie wist te bemachtigen over de identiteit van de leden van Cozy Bear. Zo blijkt de samenstelling van de groep te variëren, maar zijn er meestal tien personen actief.

Ook werden er foto's gemaakt van iedere bezoeker van de ruimte waar de hackers van Cozy Bear zich bevonden, via een beveiligingscamera naast de toegangsdeur. De foto's werden in Zoetermeer geanalyseerd en vergeleken met bekende Russische spionnen.

Vijf belangrijke namen in het Amerikaanse Ruslandonderzoek
219
Vijf belangrijke namen in het Amerikaanse Ruslandonderzoek