AMSTERDAM - Directeur en eigenaar M. Goudsmit van Dima Media & Communicatie Groep (DMCG) beschuldigt uitgeversconcern Wegener van oplichting en verduistering van geld of een poging daartoe. Goudsmit doet hiervan donderdag aangifte bij de Amsterdamse politie. Volgens Goudsmit hebben Wegener en een aantal personen de ware hoogte van een claim van softwareproducent Oracle opzettelijk verzwegen.

Behalve tegen Wegener is de aangifte ook gericht tegen P. Nientker (lid Raad van Bestuur van Wegener), H. Rimmelzwaan (directeur Wegener E-media) en Wegeners bedrijfsjurist A. Kuit.

De aangifte heeft te maken met de verkoop van
Autototaal

Op 14 februari 2001 stuurt Oracle een brief aan Rimmelzwaan van Wegener, waarin de softwareproducent schrijft dat autototaal.nl Oracle-technologie bevat zonder dat daar een licentie voor is afgegeven. Wegener moet een bedrag van bijna 1,7 miljoen gulden (771.000 euro) betalen. Na telefonisch overleg volgt twee dagen later een tweede brief. Hierin verlaagt Oracle het bedrag naar ruim een ton (circa 50.000 euro).

Goudsmit stelt nu dat de betrokken personen bij Wegener in alle contacten met DMCG hebben verzwegen dat Oracle zijn claim had verlaagd. Volgens hem komt dat pas op tafel in november 2001 tijdens een door DMCG aangespannen kort geding.

Intussen bracht de vermeende claim van 1,7 miljoen gulden DMCG in de financiële problemen. Het bedrijf leed net als andere internetbedrijven onder de malaise in de ICT-sector, aldus Goudsmit. De dreiging dat 1,7 miljoen gulden moest worden betaald, leidde ertoe dat het vertrouwen in directeur en toenmalig grootaandeelhouder Goudsmit werd opgezegd. Na een kort intermezzo keerde Goudsmit in juli vorig jaar terug; nu als volledig eigenaar van DMCG.

Wegeners bedrijfsjurist Kuit doet Goudsmits beschuldigingen af als onzin. "De feiten zijn onjuist, verdraaid en uit de context gehaald." Kuit wil niet ingaan op vragen over het geschil. "We beraden ons op een reactie."

Licenties

Behalve de aangifte krijgt Wegener op korte termijn ook nog een rechtzaak over de licentiekwestie aan zijn broek. Beide partijen verschillen namelijk van mening over de vraag of de Oracle-licentie nu wel of niet onderdeel was van de verkoop van autototaal.nl. DMCG's advocaat G. Weesing stelt in elk geval dat Wegener het volledige aankoopbedrag niet heeft betaald en nog 340.000 gulden (154.000 euro) schuldig is.