AMSTERDAM - Auteursrechtenorganisatie Brein is dinsdag 32 rechtszaken begonnen tegen mensen die veel illegale muziekbestanden via internet verspreiden. Namens de muziekindustrie eist Brein dat de aanbieders daarmee stoppen. De organisatie vordert een schadevergoeding.

Verder maakte directeur T. Kuik van Brein dinsdag bekend dat inmiddels zeven internetters hun zaak hebben geschikt voor gemiddeld 2100 euro.

De zaken van Brein zijn onderdeel van bijna duizend acties in elf landen in Europa en Azië. Het is voor het eerst dat in Nederland rechtszaken worden aangespannen tegen internetters die illegale muziekbestanden verspreiden.

De vergoeding die de platenmaatschappijen wegens misgelopen inkomsten eisen, loopt volgens Brein al in de tienduizenden euro's. Brein heeft vorderingen gestuurd aan de vijf grootste internetaanbieders met het verzoek die door te sturen aan de verdachte klanten.

De stichting biedt de aangeschreven veelaanbieders een schikking aan, vraagt hun om zich bekend te maken en eist dat ze in de toekomst geen inbreuk meer maken op auteursrechten.

Providers

Als overtreders weigeren hun identiteit te onthullen, wil Brein hun persoonsgegevens rechtstreeks bij de internetaanbieders opeisen. De providers hebben al laten weten geen privacygevoelige informatie van klanten te zullen afstaan. Brein sluit niet uit dat ook internetaanbieders daarom nog worden gedaagd.

In het buitenland sleepten zusterorganisaties van Brein al veel eerder aanbieders van illegale muziek voor de rechter. Nederlandse grootgebruikers zijn in de afgelopen maanden al diverse keren gewaarschuwd. De auteursrechtenbeschermers hebben altijd gewacht met het sturen van vorderingen tot er voldoende legale alternatieven voor de distributie van digitale muziek bestonden.

Wanadoo

Internetprovider Wanadoo liet dinsdag weten geen persoonlijke gegevens van abonnees aan Stichting Brein door te sturen. "Wanadoo staat voor de bescherming van de privacy van haar klanten. Om die reden werkt de provider niet mee aan het vrijwillig verstrekken van persoonlijke gegevens van Wanadoo-abonnees aan stichting Brein."

"Er is geen wettelijke grondslag voor een provider om persoonsgegevens van abonnees aan Brein te verstrekken. Brein is als particuliere organisatie geen bevoegde autoriteit die persoonsgegevens kan opvragen."

Provider XS4all weigert zelfs om de waarschuwingen naar abonnees door te sturen.