De stemdienst Google Assistant zal in 2018 vermoedelijk Nederlands gaan spreken.

Dat bevestigde een medewerker van Philips bij de presentatie van televisies met Google Assistant-ondersteuning.

Op het moment ondersteunt Google Assistant de talen Engels, Duits, Frans en Japans. In de loop van 2018 wordt volgens Philips ook Nederlands en Italiaans aan de lijst ondersteunde talen toegevoegd.

"Google heeft ons verteld dat die nieuwe talen dit jaar worden ondersteund", vertelt productmanager Piotr Herod van Philips-fabrikant TP Vision. "Engelse taalondersteuning (voor de tv's van Philips, red.) wordt in de eerste helft van 2018 uitgerold. De andere talen volgen in de tweede helft van het jaar."

Volgens Google-woordvoerder Rachid Finge wordt er "hard gewerkt aan een Nederlandstalige Google Assistant", maar kan het bedrijf verder nog niks bekendmaken. Volgens hem is er "nog geen releasedatum."

Vacature

De zoekgigant deelde in september vorig jaar een vacature voor een tekstschrijver die aan de vertaling meewerkt.

Het is onduidelijk of de Nederlandse taalondersteuning gelijktijdig beschikbaar zal zijn voor televisies, smartphones en slimme speakers zoals Google Home, maar tot nu toe zijn nieuwe talen van Google Assistant op meerdere apparaten tegelijkertijd geïntroduceerd.

Saphi

Philips presenteerde tijdens het evenement ook zijn eigen tv-besturingssysteem Saphi, dat speciaal is ontwikkeld voor goedkopere tv's met langzamere processors. Dit platform gebruikt de app-winkel van Philips met software voor onder andere Uitzending Gemist en Pathé Thuis.

De snellere televisies van Philips blijven Android TV gebruiken. Saphi heeft geen ondersteuning voor Google Assistant.