WASHINGTON - Het terroristennetwerk Al-Qaeda staat op het punt via internet aanslagen te plegen op computernetwerken. Hierdoor kunnen veel doden vallen en kan grote materiële schade aan eigendommen en infrastructuur worden aangericht. Dat zeggen Amerikaanse deskundigen.

De deskundigen ontdekten dat in heel het land ongewenste bezoekers op verkenning waren geweest in digitale systemen van nutsbedrijven, overheidskantoren en dergelijke besturen. Dit schreef de Amerikaanse krant The Washington Post donderdag.

Hackers

Deze nieuwe dreiging heeft weinig te maken met de kleine en grote storingen en de vooral financiële schade die hackers met virussen en wormen aanrichten. Het gaat de ongewenste bezoekers nu om de plaatsen waar computersystemen en de daarmee bestuurde installaties samenkomen, zeiden deskundigen van politie en FBI tegen The Washington Post.

Telefooncentrales

Via telefooncentrales in Saudi-Arabië, Indonesië en Pakistan bestudeerden de ongewenste bezoekers telefooncentrales voor alarmmeldingen, besturingssystemen voor kerncentrales en conventionele energiecentrales en energiedistributie, wateropslag en -distributie en gasbedrijven.

Sommige 'inbraken' wekten de indruk dat de ongewenste bezoekers bezig waren met het maken van plannen voor een 'gewone' aanslag. Maar anderen richtten zich op digitale voorzieningen die bedoeld zijn om bijvoorbeeld hulpdiensten (zoals brandweer) of machines (zoals pompen voor pijpleidingen) op afstand in te schakelen. Informatie over het programmeren van die voorzieningen zijn volgens de door The Washington Post geraadpleegde veiligheidsdeskundigen teruggevonden op computers van Al-Qaeda die eerder dit jaar waren gevonden.