Techgigant Facebook heeft een bedrijf gespecialiseerd in het controleren van ID-kaarten overgenomen.

Het overgenomen Confirm.io maakt software dat een scan van een ID-kaart en gezichtsherkenning combineert om de identiteit van een persoon te verifiëren. Volgens TechCrunch wordt technologie van de startup op termijn in Facebook geïntegreerd.

Confirm.io zal zijn huidige diensten per direct stilleggen om als geheel in Facebook te worden gevoegd. Software van het bedrijf werd gebruikt door bijvoorbeeld de bezorgstartup Doordash, die hiermee de identiteit van bezorgers verifieerde.

Volgens Facebook zal de software van Confirm.io worden gebruikt om "de gebruikers veilig te houden". Het is onduidelijk hoe dit precies zal worden gedaan.

Hacks

De technologie kan in theorie worden gebruikt om de identiteit van Facebook-gebruikers te identificeren. Op het moment kunnen slachtoffers van bijvoorbeeld hacks al een ID-kaart opsturen naar het bedrijf, waarna een werknemer met de hand de identiteit controleert. Zo kan de originele eigenaar van een account weer toegang krijgen.

De software zou ook toegepast kunnen worden om bijvoorbeeld de identiteit van adverteerders te controleren. Het bedrijf kwam afgelopen jaar onder vuur te liggen, omdat Russische instanties propaganda hadden geplaatst tijdens de Amerikaanse verkiezingen.