In aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 zijn 677.775 Amerikanen blootgesteld aan propaganda van ruim 50.000 geautomatiseerde Russische accounts.

Dat zegt Twitter na verder onderzoek naar de Russische inmenging bij de Amerikaanse verkiezingen.

Twitter stelt de 677.775 Amerikanen op de hoogte dat zij één van de ruim 50.000 geïdentificeerde accounts hebben gevolgd, of tweets hebben gedeeld of geliked tijdens de verkiezingsperiode.

3.841 van die accounts zijn volgens Twitter terug te herleiden naar de organisatie Internet Research Agency (IRA), dat banden heeft met de Russische overheid. De betreffende accounts zijn al door Twitter opgeheven, waardoor de inhoud voor gebruikers niet meer zichtbaar is.

Ontslag

De meeste gebruikers deelden volgens Twitter berichten van een paar zeer populaire IRA-accounts. Die accounts deden zich vaak voor als Amerikanen die zeer pro-Trump waren, en zich fel afzetten tegen onder meer presidentskandidaat Hillary Clinton en voormalig FBI-directeur James Comey.

De FBI stelde onder Comey een onderzoek in naar de Russische inmenging bij de verkiezingen, maar Comey werd door Trump ontslagen. Later zei Comey dat hij gelooft dat hij vanwege dat onderzoek is ontslagen.

Bedreiging

Twitter presenteerde in november al een gedeeltelijke lijst van accounts die vermoedelijk vanuit Rusland werden bestuurd. Sindsdien zijn er ruim duizend meer IRA-accounts gevonden.

In totaal hebben de IRA-accounts 175.993 tweets geplaatst. Nog eens 50.258 geautomatiseerde accounts deelden die berichten weer.

Twitter belooft in het vervolg beter te controleren op dergelijke nep-accounts en propaganda-accounts. Hoewel het aandeel van de gevonden accounts maar 0,016 procent van het totale aantal Twitter-accounts betreft, zegt het bedrijf dat dergelijke accounts een bedreiging vormen voor de democratie wereldwijd.